6 клас
Обов’язкова
для вивчення складова
Блок
1. Технологія виготовлення вишитих виробів – 26 год.
№
п/п
|
Назва
теми уроку
|
Зміст
навчального матеріалу
|
Тема практичної роботи
|
Дата
|
Примі-тка
|
Розділ 1. Основи матеріалознавства – 4
год.
Тема 1.1. Види
конструкційних матеріалів. Текстильні матеріали рослинного походження - 2год.
|
|||||
1-2
|
Види конструкційних
матеріалів. Текстильні матеріали рослинного походження.
|
Первинний
інструктаж з охорони праці.
Види конструкційних матеріалів.
Натуральні волокна рослинного походження. Бавовняні, лляні тканини.
Способи їх отримання. Полотняне переплетення ниток у тканинах.
|
Розпізнавання текстильних матеріалів рослинного
походження. Виконання схеми полотняного переплетення.
|
||
Тема 1.2. Властивості
текстильних матеріалів - 2 год.
|
|||||
3-4
|
Властивості текстильних матеріалів рослинного походження.
|
Властивості текстильних матеріалів рослинного походження: геометричні,
оптичні, механічні, технологічні, гігієнічні. Тканини для виготовлення
вишитих виробів. Асортимент тканин і ниток для вишивання. Особливості вибору
тканини і ниток для виготовлення вишитих виробів
Первинний
інструктаж з охорони праці.
|
Дослідження властивостей
текстильних матеріалів рослинного походження та добір тканини і ниток для
вишивання.
|
||
Розділ 2. Технологія
виготовлення вишитих виробів – 14 год.
Орієнтовний
перелік об’єктів праці: серветка, закладка, картина, панно, комірець тощо.
Ознайомлення
з професіями: мистецтвознавець, стиліст, дизайнер вишивки,
вишивальник ручної і машинної вишивки.
Тема 2.1. Вишивка як традиційний вид декоративно-ужиткового
мистецтва – 2 год.
|
|||||
5-6
|
Вишивка як традиційний вид декоративно-ужиткового мистецтва.
|
Традиційні види рукоділля і декоративно-ужиткового мистецтва. Вишивка як
традиційний вид декоративно-ужиткового мистецтва. Види вишитих виробів.
Регіональні особливості оздоблення виробів вишивкою. Знаки і символи в
українській вишивці (сонця, води, берегині, продовження життя тощо).
Первинний інструктаж з охорони праці.
|
Аналіз особливостей традиційної вишивки свого
етнографічного регіону
|
||
Тема 2.2.
Основи побудови композиції у вишивці – 2 год.
|
|||||
7-8
|
Основи побудови композиції у
вишивці.
|
Орнамент. Види орнаментів. Рапорт. Композиція вишивки. Кольори у вишивці.
Символічне значення кольору в українській вишивці. Поєднання в композиції
вишивки візерунка, кольорової гами, технік вишивання, фактури матеріалу.
Стилізація реальних форм. Ескіз візерунка для вишивання. Збільшення і
зменшення візерунка для вишивання. Первинний інструктаж з охорони праці.
Тестова контрольна робота з теми «Основи
матеріалознавства. Вишивка як традиційний вид декоративно-ужиткового
мистецтва».
|
Визначення основних видів орнаментів та рапорту на
орнаменті. Виконання ескізу візерунка для вишивання.
|
||
Тема 2.3. Процес
виготовлення вишитого виробу – 10 год.
|
|||||
9-10
|
Види поверхнево-нашивніих швів: «штапівка», «хрестик», «занизування»,
«козлик», «оксамитовий».
|
Види поверхнево-нашивніих швів: «штапівка», «хрестик», «занизування»,
«козлик», «оксамитовий». Графічне зображення швів. Послідовність підготовки і
виготовлення вишитого виробу: вибір тканини, ниток, інструментів і
пристосувань для вишивання виробу.
Первинний
інструктаж з охорони праці.
|
Розпізнавання видів поверхнево-нашивних швів, вивчення
їх графічного зображення. Виконання вишивальних швів «штапівка», «хрестик»,
«занизування», «козлик», «оксамитовий».
|
||
11-12
|
Види прозорих вишивальних лічильних швів.
|
Види прозорих вишивальних лічильних швів. Мережки «одинарний
прутик», «подвійний прутик», «роздільний прутик»). Лічильна гладь (пряма,
коса, качалочки) та вільна гладь (художня, декоративна, біла).
Первинний
інструктаж з охорони праці.
|
Розпізнавання прозорих технік вишивання; лічильних та
вільних видів гладі. Виконання лічильної та вільної гладі.
|
||
13-14
|
Вибір виробу та візерунка для вишивання.
|
Вибір виробу та візерунка для вишивання. Визначення
місця розташування візерунка на виробі. Економічне використання тканини.
Способи перенесення візерунка вишивки на тканину.
Первинний
інструктаж з охорони праці.
|
Вибір виробу для вишивання. Підготовка інструментів,
матеріалів для вишивання виробу. Перенесення візерунка вишивки на тканину.
|
||
15-16
|
Вишивання виробу.
|
Вишивання виробу. Дотримання безпечних умов праці під
час вишивання. Способи обробки краю виробу (петельний шов, торочки тощо).
Первинний
інструктаж з охорони праці.
|
Складання плану роботи з виготовлення виробу. Вишивання
виробу обраними швами.
|
||
17-18
|
Остаточна обробка виробу.
|
Остаточна обробка виробу. Догляд за вишитими виробами.
Первинний
інструктаж з охорони праці.
Тестова контрольна робота з теми «Процес виготовлення вишитого виробу».
|
Остаточна обробка виробу. Ознайомлення з правилами
догляду за вишитими виробами, особливостями волого-теплової обробки.
|
||
Розділ 3. Основи техніки, технологій і проектування – 4 год.
Тема 3.1. Машини і
механізми. Швейна машина - 2 год.
|
|||||
19-20
|
Машини і механізми. Швейна машина.
|
Поняття про механізми і машини, їх
призначення. Механізми передавання і перетворення руху. Ведуча і ведена деталі в механізмі.
Передатне число.
Види з’єднань деталей: рухомі й нерухомі, рознімні й не рознімні.
Первинний
інструктаж з охорони праці.
|
Ознайомлення з видами машин та механізмів; принципом
дії швейної машини. Розпізнавання типових та спеціальних деталей, видів
з’єднань.
|
||
Тема 3.2. Основи
проектної діяльності – 2 год.
|
|||||
21-22
|
Основи проектної діяльності.
|
Методи проектування: метод
комбінування.
Інформаційні джерела. Пошук
інформації (за варіативним модулем).
Первинний
інструктаж з охорони праці.
|
Ознайомлення з методом комбінування,
моделями-аналогами. Робота з інформаційними джерелами пошуку інформації.
Застосування методу комбінування.
|
||
Розділ 4. Технологія
домашнього господарювання – 4 год.
Тема 4.1. Продукти
харчування, їх склад – 2 год.
|
|||||
23-24
|
Продукти харчування, їх склад.
|
Роль харчування в
житті людини. Поживні речовини, що містяться в продуктах харчування:
білки, жири, вуглеводи, мінеральні речовини, вітаміни, вода. Значення
поживних речовин. Вплив вмісту харчових продуктів на стан здоров’я людини та
її зовнішній вигляд. Режим харчування підлітка. Первинний інструктаж з охорони праці.
|
Визначення продуктів та поживних речовин,
необхідних у раціоні харчування підлітка
|
||
Тема 4.2. Гігієна
житла. Догляд за волоссям – 2 год.
|
|||||
25-26
|
Значення гігієни житла в житті родини. Зовнішній вигляд волосся і стан
здоров’я людини.
|
Значення гігієни житла в житті родини.
Прибирання житла. Послідовність дій під час прибирання житла. Миючі
засоби та інструменти для прибирання житла. Догляд за меблями (м’якими та
корпусними). Засоби для чищення м’яких меблів і догляду за корпусними
меблями. Особливості догляду за побутовою відеотехнікою, скляними та
дзеркальними поверхнями. Побутова
техніка для прибирання житла (пилосос, парові швабри, миючі пилососи,
парогенератори тощо). Особливості користування побутовою технікою для
прибирання житла.
Зовнішній вигляд волосся і стан здоров’я людини. Фактори, що впливають на
стан волосся (неправильне харчування, фарбування, завивки, неправильний
догляд).Предмети для догляду (гребінець, щітка, бігуді тощо) і засоби догляду
за волоссям (шампунь, лосьйон тощо)
Первинний інструктаж з охорони праці.
Тестова контрольна робота з теми «Основи техніки,
технологій і проектування. Технологія
домашнього господарювання».
|
Планування прибирання приміщення
та добір мийних засобів. Ознайомлення з паспортними даними
побутової техніки. Добір предметів та засобів
догляду за волоссям.
|
Немає коментарів:
Дописати коментар